La Muu OÜ

Aasta Disaini Rakendaja 2014
Aasta Ettevõte 2014 nominent

 

La Muu tulemused 2013

Käive (tuh €) 193
Ärikasum (tuh €) 40
Töötajate arv 6
Lisandväärtus 1 töötaja kohta (tuh €) 13



Rasmus Rask: kirega tehtud asjad ei ole loodud ebaõnnestuma

Tahaks teha ära midagi reaalset ja käegakatsutavat, tahaks seda teha kirega ja vaid häid emotsioone kogedes, mõtlesid sõbrad Priit Mikelsaar ja Rasmus Rask 2012. aastal ning asutasid Pelgulinnas väikese eestimaise jäätisevabriku.

Biomarketi ökopoodide keti eestvedaja ja Pagar Võtaks pagarikoja asutaja Priit Mikelsaare ning Swedbankis personali- ja turundusjuhina tegutsenud Rasmus Raski soov oli leida Eesti turul puuduv öko- või mahetoode, mida ise toota ja arendada. Pärast väikeseid ajurünnakuid loomingulises õhkkonnas leiti, et see on just jäätis. Ajendiks sai kindlasti ka soov lastele tervislikku magustoitu pakkuda, sest kodus tehtigi juba jäätist ise ja lisaks ammutati inspiratsiooni Itaalia gelato-tüüpi jäätiste ehedast maitsest.

Priit ja Rasmus kohtusid Itaalias jäätisemasinaid tootvate ettevõtete esindajatega ja valisid partneriks Telme, kes võttis ainsana kahte n-ö Ida-Euroopast tulnud noormeest tõsiselt. Abiks oli sealne jäätisemeister Giuliano Curati. „Jagasime rollid nii, et Priit aitas müügikanaleid leida ning mina vastutasin retseptide väljatöötamise eest. 2012. aasta suvel ma väga päevavalgust ei näinudki, istusin keldris ja mässasin maitsetega,“ meenutab Rasmus Rask.

Ettevõte on aasta-aastalt kasvanud. Praegu on üle Eesti La Muu ökojäätise müügikohti üle 50. Ettevõttel on ca 30 töötajat, pooled neist töötavad kohvikus ning jäätist toodetakse viiel päeval nädalas ca 250 kilo päevas. Aga mitte ainult jäätise maitse pole La Muu jaoks tähtis. Nii brändi nime, pakendi kuju kui disaini puhul juhindutakse ettevõte põhimõttest, et see peab eristuma ja olema silmatorkav. Ovaalse pakendi kasuks otsustati just selsamal põhjusel.

La Muu kasutab kõikide sortide pakendamiseks ühesugust karpi, millele kleebitakse vastavalt sordile eri kujundusega kaaned. „Nii on võimalik paindlikult ja kiirelt uusi sorte turule tuua,” lausub Rasmus.

Pakendi materjalivalikul kaaluti mitmeid lahendusi ning uuriti biolagunevate materjalide kohta, kuid väga head lahendust jäätise seisukohast ei leitudki – papptopsid ei ole täielikult taaskasutatavad, plastiku puhul on toormaterjaliks taastumatu maavara. Hetkel kasutatakse plastist vanni, mis on taaskasutatav ning sobilik ka hoidiste säilitamiseks. Uuel aastal on aga plaanis välja tulla ka väikese 125 ml papptopsi pakendatud jäätisega.

Pakendi kujundas Eesti esimene pakendidisainile keskendunud disainibüroo Koor. Koosloomes La Muu töötajatega mõeldakse välja ka vaimukad tekstid karbi kaanele. „Pakendikujunduse puhul mõistsime ühel hetkel, et me ei peakski meeldima kõigile, vaid tuleb teha seda, mis endale meeldib ja millesse usud. Näeme, et praeguseks on poeletile ilmunud ka teisi mustvalge kujundusega jäätisekarpe, aga usume, et meie La Muu identiteet on juba kinnistunud ja inimesed leivavad meid kenasti üles,“ lisab Rasmus Rask.

Välimüügiks mõeldud La Muu kujundusstiilis ühtse joonega kärud disainis disainibüroo Iseasi eesotsas disainer Martin Pärnaga. „Iseasi disainibüroo mööblidisainerid seadsid lati kõrgele – välikäru pidi saama niivõrd viimistletud, et seda saaks häbenemata ka sisetingimustes kasutada. Kasutasime tööpindadel väärispuitu ja selle tulemusena valmis diskreetne, hästi läbimõeldud ja väga selgelt lamuulik mööbel,“ on Rasmus Rask rahul.

Unikaalne ja mõtteviisilt roheline on ka La Muu tööriietus. Põlled, mida tootmishoones, köögis ja kohvikus töötavad inimesed ning ka välimüügikohtade teenindajad kannavad, disainis taaskasutusdisainer Reet Aus. Materjal tuli Uuskasutuskeskuse riidejääkidest – musta, valget ja halli värvi meestesärkidest.

Muuseas plaanib La Muu kolida oma tootmise Koplist nõukogudeaegsest robustsest tööstushoonest pisut loovamasse õhkkonda – Telliskivi Loomelinnakusse ja teha sinna ka oma uue kohviku.


La Muu OÜ
La Muu on esimene Eesti ökojäätist tootev ettevõte, mis tuli turule 2012. aasta detsembris. 2013. aasta suvel alustati välimüügilettidega Tallinnas, 2014. aastal Pärnus. Sel suvel avati esimene La Muu kohvik Rahva Raamatu rendipinnal Tallinnas Viru Keskuses. 2015. aastaks plaanitakse tootmine koos uue kohvikuga tuua Telliskivi Loomelinnakusse. Leivapäeval 2014. aasta septembris pälvis La Muu pistaatsiajäätis rahva lemmikmahetoote tiitli.